Friday, 1 February 2013

::Polemik Drama Sahara::       
     
     
       Baru-baru ini kita telah diriuhkan dengan sebuah drama bersiri yang berjudul SAHARA terbitan Astro Prima. Karya bersiri yang mungkin dianggap sebagai Islamic Culture ini telah menerima kritikan yang hebat. Hujah yang cukup mudah bila seorang wanita berhijab dieksploitasi sebagai subjek untuk menghalalkan tangannya disentuh oleh seorang lelaki yang mahram. Mungkin dari penelitian penerbit drama ini, bahawasanya setiap orang bebas untuk memilih cara hidup tersendiri. Mungkin juga ia mengingatkan kepada kita bahawa wanita berhijab juga ingin merasai dicintai. Mungkin juga penghasilan drama ini adalah berdasarkan kepada permintaan masyarakat yang terkesan dengan cerita-cerita Islamik dari Indonesia. 

    Terlupa pula kita jika kita pernah mendengar alasan mengapa sesuatu drama atau filem itu diterbitkan. Sebagai contoh jika sebuah filem mempunyai unsur yang memaparkan percintaan melampau, pelacuran, kegiatan dadah, hiburan kelab malam maka tuan pengarah akan berkata: "Cerita ini adalah untuk memaparkan apa yang berlaku pada hari ini ". Babak-babak negatif seperti ini biasanya wujud berdasarkan pembawakan jalan cerita itu sendiri. 

      Apabila kita mendengar sesuatu tajuk cerita atau filem yang bersifat negatif seperti : BOHSIA, BOHJAN, REMPIT, GANGSTER, dan sebagainya, ia sendiri telah menanam didalam pemikiran masyarakat bahawa cerita ini punya unsur negatif. Walaupun belum menonton, tetapi akal manusia membaca perkataan negatif dengan raut wajah yang membenci. Mereka telah menganggap ini cerita bermasalah.

     Sesuatu cerita yang terhasil dengan tajuk yang baik, biasanya ia akan menggambarkan babak yang baik. Penonton bijak dalam memilih dan menilai sendiri cerita yang sesuai dengan akhlak  Islam. Apabila sesuatu cerita yang baik disulami dengan perkara yang dilarang, maka ia dianggap merosakkan jalan cerita tersebut. Inilah yang diajar kepada kita. Kebaikan sesekali tidak boleh bercampur dengan kejahatan. Jika drama SAHARA yang memaparkan seorang wanita berhijab sudah dianggap baik, mengapa perlu di rosakkan dengan babak yang boleh dianggap sebagai shubhat (ada keraguan) atau yang dilarang?.

      Sebaiknya mana-mana penerbitan yang ingin menyiarkan drama atau filem berunsur Islamik, perlulah merujuk kepada mana-mana pakar didalam bidang agama. Islam mengajar kita supaya jangan memfitnah dan melarang kita menjadi punca fitnah. Jika menghasilkan drama seperti ini boleh mendatangkan fitnah, adalah lebih baik ia dihentikan segera. Mudah-mudahan kita beroleh pahala dengan mendengar nasihat dan pandangan dari ahli agama. InsyaAllah.   

No comments: