Thursday, 14 February 2013

:: Hal Kahwin ; Pilihan Jodoh Di Tangan Siapa? ::  Penulis tertarik dengan satu cerita yang boleh dikatakan isu penting juga yang berlaku dalam masyarakat. Walaupun ia nampak remeh tetapi masalah seperti ini tidak punya jalan penyelesaian yang cukup mudah. Semua orang tahu bahawa perkahwinan ialah SEBUAH MASA DEPAN. Satu keputusan dalam pemilihan jodoh membuktikan bahawa kita telah bersedia untuk berada didalam suatu keadaan. Kita berani untuk menanggung akibat daripada keputusan yang telah kita buat dan laksanakan. Oleh itu perkahwinan ini bukan hanya dilihat pada siapa yang membuat keputusan, tetapi kesan daripada keputusan dibuat juga patut diambil kira.

  Bolehkah ayah menentukan jodoh seorang anak perempuannya?. Bolehkah pula seorang anak perempuan memaksa ayahnya mengahwinkan dirinya dengan seorang lelaki pilihannya?. Siapa pula yang perlu mengalah dalam hal ini, ayah atau anak?. Penulis menimbulkan persoalan ini kerana sebenarnya diantara kita masing-masing tidak pernah menghargai antara satu sama lain. Masing-masing hendak pertahankan pilihan masing-masing. 

  Seorang anak perempuan harus tahu dan mengerti bahawa seorang ayah yang menjadi wali keatas dirinya berhak untuk mengahwinkan dengan mana-mana lelaki yang dianggap sebagai lelaki soleh. Jelas ?.  Seorang ayah juga harus tahu dan mengerti bahawa seorang anak perempuan yang berkahwin dengan lelaki pilihannya akan menanggung kesan dan akibat seumur hidupnya. Jika kedua-kedua keadaaan ini boleh difahami dengan baik, maka seorang ayah dan anak perempuannya  TIDAK akan mengambil jalan untuk bertengkar dan meninggi suara hanya kerana untuk pertahankan pendapat masing-masing.

  Jika seperti itu yang berlaku, mengapa tidak diadakan perbincangan dalam bentuk mesyuarat atau lain-lain?. Jangan hanya kerana masalah kahwin, akan berlaku terputusnya hubungan silaturahim antara seorang anak dan ayah. Ia menjadi fitnah yang lebih besar didalam hubungan kekeluargaan. 

  

No comments: