Friday 15 November 2013

:: Penceramah Pilihan::


               Buat kali pertama penulis bersama-sama bermesyuarat didalam sebuah masjid. Seorang pengerusi dan beberapa orang ahli jawatankuasa masjid termasuk hal ehwal wanita sedang fokus membincangkan hal-hal dan program akan datang. Penulis secara tidak langsung dijemput untuk meramaikan didalam mesyuarat ini. Tumpuan mesyuarat ini antara yang paling besar ialah memilih penceramah jemputan sempena sambutan Maulidurasul pada pertengahan bulan 1 tahun hadapan. Pemilihan harus dibuat lebih awal kerana pada tahun ini dijangkakan pihak masjid akan memanggil penceramah luar khususnya dari Kuala Lumpur.

Apabila cadangan nama penceramah dibuka. Masing- masing mencadangkan nama pilihan penceramah. Setiap cadangan itu biasanya mempunyai alasan yang dilihat dari kaca mata sendiri.

Pencadang Pertama

"Er..Saya cadang kita panggil Ust Bollywood nak?. Dia best sikit buleh menyanyi".

Pencadang Kedua

"Asyik menyanyi jea, kita nak pengisian tentang Nabi. Kita panggil Ust Abu Hassan Din baik juga. Tokoh agama hebat. Masuk televisyen lagi".

Pencadang Ketiga

" Ustaz Abu Hassan Din tak boleh la. Cara dia tue tak sesuai untuk ceramah umum seperti ini. Gaya dia memang sedikit perlahan.Takut orang mengantuk. Kita panggil  ustaz dekat-dekat dah la.Kita bukan nak buat apa pun. Ceramah aja".

        Melihat situasi seperti ini, agaknya siapakah penceramah pilihan yang paling layak berceramah sekiranya kita hanya pandai komen tentang penceramah begitu dan begini sedang kita sendiri tak berani nak berceramah di depan kawan-kawan sendiri. Sepatutnya hargai ilmu yang mereka beri. Bukan cari kelemahan mereka. Inilah dia adab-adab yang mungkin secara tak sengaja kita abaikan. Semoga kita redha dengan ceramah yang disampaikan. 

No comments: