Monday, 27 June 2011

Fitnah Kepada Hukum Islam

Mujur di akhir zaman ini, keinginan masyarakat membicarakan tentang hukum Islam sangat bebas. Tiba-tiba keprihatinan terhadap isu hukum Islam menjadi bualan segenap kelompok masyarakat walaupun pengetahuan tentang perkara itu 'kosong'. Keluar pula alasan-alasan dan idea yang dangkal lagi cetek kerana ingin menafikan kehendak dan syarat bagi memenuhi hukuman tersebut. Maka bermulalah kisah kejahilan penganut bagi menolak penerimaan hukum tersebut.

Tidak sekadar itu, timbul pula hal manusia yang ingin menggunakan hukum Islam untuk menegakkan kebenaran. Cukup mudah dalam hal tuduh-menuduh, kemudian membersihkan nama melalui jalan 'kebenaran' dengan melaksana sumpah yang mereka sendiri tidak tahu maknanya. Hukum Islam jadi barang permainan. Akhirnya, ia sendiri mewujudkan ketidak selesaan dikalangan masyarakat Islam. Secara zahirnya, inilah penyebab hukum Islam menjadi fitnah dikalangan penganutnya sendiri.

2 penyebab yang harus dikaji bersama:

a. Mengambil kaedah hukum yang salah pada tempatnya.

b. Mengambil hukum Islam dalam keadaan dasar undang-undang sedia ada tidak mengikut Islam.

Pengetahuan masyarakat hanya bergantung kepada suratkhabar dan televisyen. Kuliah dan kelas-kelas bimbingan yang wujud dikebanyakan surau dan masjid tidak pula dipenuhi. Lalu bagaimana kita dengan mudah menafikan hukuman Islam yang sumbernya dari Al-Quran dan Hadith?. Tuntutan menuntut ilmu bukan sahaja untuk mereka yang berumur 7-18 tahun. Bahkan tuntutan ilmu adalah selagimana kita hidup dan bernafas di muka bumi Allah swt. Jangan sesekali mempertikai syarat dan hukuman Islam yang ditetapkan. Kita bukan siapa-siapa di bumi ini. Allah swt mengetahui mengapa syarat dan hukuman perlu seperti itu.

'

No comments: