Sunday, 3 July 2011

Semoga Allah Menyembuhkan Penyakit Tuan GuruBeberapa minggu sudah, penulis menerima berita tentang 'perginya' seorang tokoh ulama hebat. Tuan Guru Ghazali Hasbullah seorang pendidik serta murabbi yang sangat tajam kata-katanya. Walaupun sudah berusia lebih 70 tahun, beliau masih gagah untuk memberikan kuliah dan tazkirah dimana-mana sahaja.

Nada tegas dan tinggi apabila menegur kemungkaran yang berlaku didalam masyarakat, khasnya kepada pemimpin tidak dapat dilupakan. Biarpun mendapat larangan berceramah disekitar masjid daerah mersing suatu masa dahulu, beliau tidak putus asa untuk menegakkan kebenaran. Untungnya mereka yang menadah ilmu dengan beliau.

Hari ini pula, penulis masih menunggu berita tentang kesihatan seorang lagi tokoh ulama yang disegani, Tuan Guru Dato Ust Ismail Kamus. Sudah beberapa kali beliau dimasukkan ke hospital kerana sakit. Jika tidak silap, sudah 2 bulan penuh beliau tidak memberikan sebarang ceramah dan kuliah dimasjid-masjid. Penulis benar-benar beruntung kerana pada tahun 2006, penulis dapat mengikuti pengajian berkaitan perubatan Islam bersama beliau dihotel Putra, Kuala Lumpur.

Beliau memberikan semua ilmu yang berkaitan dengan masalah merawat sihir,jin dan saka. Penulis teringat kata-kata beliau, "apa yang saya sampaikan ini, semuanya saya berikan kepada tuan-tuan dan puan-puan. Tidak tertinggal walau sedikit pun". Inilah nilai keikhlasan yang tidak boleh dibeli dengan wang ringgit. Bagi penulis, ulama seperti ini harus menjadi contoh kerana keilmuan beliau tidak mampu diwarisi oleh orang lain. Siapakah yang mampu menggantikan tempat beliau suatu masa nanti?.

Cintailah para ulama. Hormat dan beradablah dengan mereka. Merekalah yang sentiasa menunjukkan jalan kebenaran melalui lidah-lidah mereka. Penulis mendoakan agar Tuan Guru segera disembuhkan daripada penyakit yang dihadapi. Untuk melihat gambar-gambar terkini beliau, boleh mengambil link: www.jeng3x.blogspot.comNo comments: