Saturday, 2 July 2011

Keuntungan Menerima Islam Sebagai Cara Hidup


Lewat mutaakhir ini, kita diperlihatkan dengan perubahan watak-watak manusia akhir zaman. Tanda-tanda kecil kedatangan hari kiamat kian menjelma menanti persediaan umat terakhir ini. Penerimaan Islam sebagai cara hidup sudah mula bercambah didalam hati manusia yang ingin dipimpin pegangannya. Satu persatu watak baru muncul memberi kerelaan sepenuh hati menuntut kepada keinginan agama yang kukuh.

Penulis tertarik dengan sikap dan perubahan beberapa orang 'hiburan' yang kini kembali mencari pintu kebenaran. Biarpun usia melewati puluhan tahun, keberanian untuk mengaku kesalahan dan kesilapan adalah satu pujian yang harus diberikan. Meraikan perubahan biar dengan cara perlahan-lahan. Inilah hidayah dari Allah swt. Tidak ada manusia yang mampu mencampakkan hidayah ke dalam hati manusia yang lain kecuali Allah.

Islam tidak akan rugi sekiranya manusia tidak memilihnya sebagai cara hidup. Tetapi manusia akan menerima keuntungan daripada ketaatan dan penyerahan jiwa kepada Islam. Biar apa pun kedudukan dan taraf kita dibumi ini, perbezaan antara seorang manusia dengan manusia yang lain ialah ketakwaan kepada Allah swt.

Sejarah pernah menceritakan bahawa seorang manusia yang mulia seperti Bal'am bin Ba'urah meninggal dunia dalam keadaan kufur. Manakala seorang wanita pelacur dimasukkan kedalam syurga kerana memberi seekor anjing minum air telaga melalui kasutnya sendiri. Fikirkanlah dengan penuh hikmah dan tawaduk terhadap kisah-kisah seperti ini.

http://www.youtube.com/watch?v=K2FCrQgCHAc ..kisah seorang gitaris bernama Sham (ahli kumpulan Kamikaze)

1 comment:

E n t o y C a i r o said...

nice entry bro..
keep writing..
keep taskin...
heh..